Strany barikády

27. 10. 2015 14:03:25
Společností rezonuje jedno velké téma - migrační krize. Proto taky dostávám často otázky, co si o situaci myslím já. Tazatel pak většinou čeká, že mu řeknu jednoznačnou odpověď a nejlíp tu, kterou považuje za správnou on.

V první řadě bych rád řekl, že odmítám to dnešní černobílé dělení. Buď si s námi nebo proti nám. Svět má zpravidla mnoho vrstev a úhlů a nelze názor vtěsnat do pár písmen. Pro či proti. Lidé často něco jako třetí možnost v tomto nečekají. Když ji navíc ještě začnu rozvádět a podkládat ji argumenty, většinou převedou konverzaci na jiné téma.

V dnešní době reklamních tabulí a statusů je každé slovo drahé a my se naučili vše zjednodušovat, zkracovat a oklešťovat. A co je nad tři věty, to je zdlouhavé a nedostane to lajky.

Samozřejmě, že je jednodušší vybrat si jednu stranu a život tak nějak dostává obrys. Vše jde zhodnotit tou či onou doslova ideologií a to co se nehodí do krámu je třeba zpochybnit. Nevím, proč tohle lidé dělají, ale vidím to velmi často.

Reálný život není boj mezi dobrem a zlem, jak říkali komunisté, kteří dodnes vehementně vše špatné z Ruska přehlížejí a vše dobré z Ameriky relativizují. Lžeme tím vlastně akorát sami sobě, aktivně přehlížíme protiargumenty, přestože často víme, že nejsou třeba až tak úplně k zahození.

A jsme u toho. Uprchlíky buď nenávidět nebo milovat, vyber si. Je to postavené na hlavu. Politické strany, hnutí a média si na tom všem sbírají kladné body a české občany záměrně tlačí do té či oné emoce.

Jak říkával Masaryk, demokracie je diskuze. Těžko však uvažoval diskuzi jako místo, kde si lidé zacpávají uši a jen řvou svůj názor. Když dojdou argumenty, přicházejí urážky. Vlastně si z toho nikdo nic neodnese, přesvědčit někoho v době, kdy mají všichni představu, že jejich názor je ryzí a univerzální pravda platící na vše, je skoro nemožné.

Osobně se domnívám, že zde měl uklidnit situaci prezident, který mohl zbrousit hrany obou táborů. Jenže to by na hradě nemohl sedět ten, kdo se tak rád poslouchá. Není to ale jen o něm, politické strany se vypočítaně ohýbají podle průzkumů veřejného mínění a kruh se tím uzavírá.

Milovat či nenávidět desítky až stovky tisíc lidí je samo o sobě nesmysl. Učili jsme se na základní škole o jednom a ten to dovedl do extrému, ani je neznal, ale věděl jaký jsou a nechal je hromadně likvidovat. Je to naprosto identický vzorec, akorát jinak dosazené hodnoty.

Jádro je podle mne někde jinde, neustále se snažíme nalézt viníka svých problémů. Jednou za všechno může Havel, pak USA a teď EU a uprchlíci. Přitom přímý dopad těchto čtyř příkladů je naprosto minimální, ale hezky se tomu věří. Lidé si totiž již od pradávna hledali radši viníky svých osudů, než aby přiznali, že si jej zpackali sami.

To už pak chybí jen Blesk, pivo a uzenina.

Posledním dílem skládačky je pak ministr financí, kterému poplach kolem uprchlíků vyhovuje a nemůžu opomenout také na přátelské zdravice z Ruska a Číny, které nám sem přátelsky posílají stovky agentů. Děkujeme, přátelé.

Závěrem se tedy sluší dodat, že naším problémem nejsou uprchlíci, ale my sami. Koneckonců jak, že to bylo v té komedii Sněženky a machři? To, čeho se na nás dopustili jiní, s tím už se nějak vyrovnáme, horší to je s tím, čeho jsme se na sebe dopustili sami.

Autor: Radek Peka | úterý 27.10.2015 14:03 | karma článku: 15.58 | přečteno: 1433x

Další články blogera

Radek Peka

Ententýky, dva špalíky. Komu to letos hodit v prezidentských volbách?

Ve svym okolí jsem známej, že hrotim politiku, takže když přijdou volby, zpravidla dostávám zprávy od lidí kolem, abych jim dal nějakej tahák, komu to hodit. A to i letos, takže píšu tenhle článek, abych mohl pak jen sdílet odkaz.

9.1.2023 v 0:50 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 612 | Diskuse

Radek Peka

Proč bych jako měl jít letos k volbám?

Nechceš jít volit? Nevíš, koho volit? Nic Tvůj hlas nezmění? Politika jde úplně mimo tebe? Pak v tomto krátkém článku budu mluvit zejména k Tobě. Dej mi těch pár minut a čti, prosím, dál.

5.10.2021 v 14:50 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 553 | Diskuse

Radek Peka

Koho volit ve volbách 2021

Dostávám celkem dost dotazů od lidí, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale chtějí volit, komu by to měli hodit. Pokusím se stručně o každé straně napsat, co prosazuje, jaké jsou její klady a zápory.

28.9.2021 v 1:25 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 244 |

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 18 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.81 | Přečteno: 218 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.33 | Přečteno: 375 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 103 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3877

Student UK.
Cestovatel.
Evropan.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...