Radek Peka

Hoaxy a česká společnost

4. 11. 2015 12:31:58
Tyhle myšlenky, které nyní píši, nosím v hlavě už nějaký ten čas. Paní Samková mne však donutila, abych je napsal a za to jí vlastně děkuji.

Nejsem zastáncem nějakého pranýřování nebo urážek, kritika lze psát slušně a konstruktivně. Klára Samková na svém profilu na sociální síti Facebook sdílela včera údajný citát Jana Wericha, který je ovšem z dílny recesistického profilu mluvčího prezidenta republiky.

Od paní Samkové, která se veřejně hlásí k hodnotám hnutí Islám v ČR nechceme!, jsem už nějaký ten hoax četl. Vždy se nařčení brání s tím, že informace je těžké ověřit (Proč tedy sdílí něco, čím si není jistá, že je pravda?). Jenže v tom tkví nebezpečí takovýchto zpráv.

I přesto, že řada lidí v komentářích upozorňuje na nepravdivý původ citátu, najdou se i lidé, kteří informaci věří a sdílejí jí se svými přáteli. A nyní trochu spekulujme. Pokud informace opravdu není pravdivá (nelze dokázat něco, co neexistuje), šíří paní Samková vědomě či nevědomě lež, která pravděpodobně odpovídá jejímu vztahu k islámu.

Všechna čest, dokážu akceptovat, že někdo tady islám nechce, ostatně také se nepovažuji za nějakého muslimského vizionáře, ale takovéto citáty, výtahy a fotografie musí být podloženy fakty. I kdyby byl citát pravdivý a shodla se na něm celá společnost za žádných okolností je nesmí vkládat do úst lidem o kterých není doloženo, že toto opravdu pronesli. Už jen z podstaty, že například v tomto případě se údajný autor ani nemůže bránit. Když si nejsem jistý, tak to zkrátka nešířím jako pravdu.

Stejně jako pan profesor Sokol mám názor, že nelze házet lidi do jednoho pytle. Stejně tak neodsuzuji všechny odpůrce islámu a zároveň ani jeho vyznavače. Stejně tak jako máte lékaře a lékaře nelékaře. Jeden se Vás snaží vyléčit a jeden Vám předepíše recept a zvolá "Další!". Přesto však nemohu paušalizovat a říct, že jsou všichni lékaři lékařem nelékařem.

Odvoláme-li se na křesťanské hodnoty, pak bychom se měli napříč názory shodnout, že praktiky tohohle typu, tj. šíření lží či neověřených informací, jsou nepřípustné. Chceme-li nějak podpořit své názory, hledejme fakta a na nich to dokládejme, protože pak se nám může stát, že se vědomě či nevědomě staneme lhářem.

Nemohu se také smířit s tím, že lidé posuzují objektivnost médií dle toho, zda odpovídají jejich názoru. A to nedělá jen paní Samková, ale také například pan senátor Veleba. Pak se tedy může stát, že sdílíme lživý citát, který našemu uchu lépe zní a všechny opačné zpochybníme. Nejkrásnější na diskuzi přeci je, když lidé sdílí pravdivý a podložený zdroj, který jim dává za pravdu (a není vytržen z kontextu) a v tom by nikdo neměl nikoho zpochybňovat ani urážet. Například pana fotografa Šibíka.

Mír.

Autor: Radek Peka | karma: 26.77 | přečteno: 3169 ×
Poslední články autora