Proč bude Miloš Zeman podruhé zvolen prezidentem ČR?

Z okolí Miloše Zemana prosakují informace, že dle očekávání bude kandidovat znovu na prezidenta České republiky. Aby taky ne, má nemalou podporu u českých občanů. Jaké jsou ale přesné důvody, proč bude znovu zvolen?

V první řadě, jak všichni víme, je Miloš Zeman zdatný řečník. Umí v debatě přimět publikum souhlasit s jeho výroky. Navíc nemluví nijak náročně, takže mu rozumí téměř každý. Dokáže pojmout věci tak, že se jeho vyjádření a názory dostanou na titulky a seznámí se s nimi i lidé, kteří zpravodajské weby prolítnou jen zběžně.

Miloš Zeman se také bravurně pohybuje v rovině veřejného mínění. Dokáže pochopit, co lidi trápí, co čekají od politika. Jako jeden z mála politiku dokáže značnou část populace přesvědčit o tom, že pracuje pro ní. Nebo se tak minimálně tváří - například v otázce migrace - jako prezident tomu v zastupitelské demokracii asi jen těžko zabrání, přesto je často nesprávně chápán jako důvod, proč tu žádné imigranty nemáme.

Zastává se lidí, kteří dlouho v politice neměli "svého" člověka.

Vyjíždí za lidmi, aby vrátil politiku lidem, aby si i lidé v malém městečku na Moravě připadali, jakože se jich politika také týká, že záleží i na jejich názoru, že se vše nerozhoduje za hradbami velkých měst. Dokáže mluvit jazykem, jakým hovoří lidé spolu doma, tím je pro ně jako ze stejného těsta.

Umí mluvit přesně o těch stránkách svých politických i názorových oponentů, které mají u společnosti nevalnou pověst, zároveň však obratně zvládá podat své vlastní nepopulární názory. Každý ví, že kritizuje Evropskou unii, málokdo však ví, že to byl on, kdo po nástupu do funkce její vlajku vyvěsil na Pražském hradě.

Ne každý má čas sledovat politické dění každý den, lidi to také nebaví. Miloš Zeman je pak skvělá volba, protože působí jako někdo, kdo se v politice orientuje, zároveň se však, jak již jsem psal, úspěšně tváří jako jeden z nás, takže hlas pro něj znamená, že se o tyto politické problémy tam nahoře za mě postará.

Miloš Zeman zná únosnou mez velice dobře. Nejsme někde v Austrálii, kde skládají politici mandát už jen pro podezření z korupce, český občan toho snese mnohem více. Prezident z pravidla zajde za hranice toho, co je pro menšinu lidí u nás nepřijatelné, ale velmi dobře vycítí, že to ještě není za hranicí pro většinu české populace. Tím popudí proti sobě přesně ty, které naštvat chce a vydá jasný signál svým voličům, že tolik neoblíbeným lidem kope do hradů z písku.

Ti se brání pro lidi nesrozumitelným jazykem, s důrazem na hodnoty, které lidem nájem nezaplatí. Svým vzdorovitým chováním naopak přilívají olej do ohně. Vyvolávají v lidech pocit, že by měli svého prezidenta bránit. Jinými slovy (značně nadnesenými) svým odporem k Zemanovi pomáhají, aby ho jeho příznivci měli ještě radši.

Často se vyjadřují voliči Miloše Zemana, že snad nevolí ani pro něj samotného, jako proti jeho odpůrcům. Podobná byla situace i ve Spojených Státech. Lidé často nevolili pro Clintonovou nebo pro Trumpa, ale proti sobě navzájem.

Je krajně nepravděpodobné, že by Zeman nekandidoval i příští rok. Jeho zklamání z neúspěšné kandidatury do poslanecké sněmovny za SPOZ si dobře pamatuji. Pochybuji, že by se takto vzdával triumfu, jestliže má velmi blízko k dalšímu vítězství.

Při minulé volbě jsem ho v druhém kole volil. Všechny kolem mě to dosti překvapilo, protože považte: jsem student humanitního oboru, jsem z Prahy, jsem mladý a pravicově smýšlející. Zkrátka prototyp voliče Karla Schwarzenberga. No a možná právě proto jsem se rozhodl udělat to přesně obráceně a volit Zemana.
Z odstupem času jsem za tuhle volbu na sebe naštvaný. Ano, Miloš Zeman má spoustu dobrých a záviděníhodných vlastností, problém však je, že nemá pověstnou Kantovu dobrou vůli. Není dobra bez toho, aby měl člověk dobrý úmysl. I dobré vlastnosti použité pro nedobrý účel jsou ze své podstaty nedobré. Zeman je tedy dobrý politik, ale otázkou zůstává, jestli je i dobrý člověk.

Záleží na tom ale? Domnívám se, že už nikoliv. Není dnes náhodou dobrý člověk roven naivnímu hlupákovi odtrženému od reality a naopak ten, kdo to dokáže obejít, vylhat se k tomu je chytrý suverén hodný obdivu? Minimálně u nás to takhle platí.

Tak či onak, Zeman není, jak si drtivá většina lidí myslí, ani ryzí dobro a ani ryzí zlo. Asi nikdo úplně přesně neví kdo to je, každopádně to bude, dle mého názoru, po dalších pět let prezident České republiky.

Autor: Radek Peka | úterý 31.1.2017 13:11 | karma článku: 27,18 | přečteno: 1484x