Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho volit ve volbách 2021

Dostávám celkem dost dotazů od lidí, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale chtějí volit, komu by to měli hodit. Pokusím se stručně o každé straně napsat, co prosazuje, jaké jsou její klady a zápory.

Uvádím relevantní strany, které se podle průzkumů nejspíš dostanou do Sněmovny, člověk si tak může být jistý, že jeho hlas nebude obrazně řečeno vyhozený. K tomu přidávám obrázek nejposlednějšího průzkumu, abyste měli představu, jak si momentálně strany asi stojí.

ANO 2011 je strana Andreje Babiše, která jde do voleb s programem, jež má mít údajně pro každého něco. Když si odmyslíme kontroverznost samotného Babiše a jeho přisátí na evropské dotace, budeme se soustředit přímo na prosazování programu, tak takhle strana spíš slibuje, než koná. Ve vládě je osm let a bohužel silnice se staví ještě pomaleji než dříve, bytová výstavba přes přijatý stavební zákon stagnuje, důchodová reforma byla úplně ignorována, jen plošně přidal důchodcům, ve finále jim ovšem přidané peníze sežrala inflace, takže si za peníze koupí míň než tomu bylo v minulosti. Slibovány byly levnější tarify s nástupem dalšího operátora - nic. Digitální revoluci absolutně nezvládli, pořád vyplňujeme mraky zbytečných papírů. Česko je teď navíc tak zadlužené, že se můžeme dostat do takzvané dluhové brzdy, kdy nebude ani na vyplácení důchodů. Máme sice jeden z nejmenších dluhů v EU, ale tempo jeho růstu je jedno z nejrychlejších, tozn. že se brzo můžeme řadit naopak k nejzadluženějším zemím. Jasně byl covid, ale ten nebyl jen u nás, přesto se s dluhem vypořádaly jiné státy lépe. Osobně ANO nedoporučuju, když pro nic jiného, tak pro fakt, že se vůbec neřídí svým programem, reaguje na aktuální nálady ve společnosti, což se třeba za pandemie ukázalo jako pěkně drahý populismus. Notabene je to strana jednoho muže, jeho ostatní poslance defacto nikdo nezná, jsou tam jen proto, aby prohlasovali, co on jim nařídí, a vzali za to plat.
SPOLU je uskupení TOP09, ODS a KDU-ČSL. Jedná se o středopravou koalici, kterou budu volit já. Začnu negativy, tím, že to neni jedna strana, tak se na spoustu témat neshodnou, Topka je zpravidla liberálnější, KDU zas konzervativnější. ODS je k EU spíše zdrženlivá, TOP09 je hodně proevropsky orientovaná. Další problém může být renomé těch stran, v minulosti měly korupční skandály a platí za to doteď, protože jim část voličů nevěří, že se od lobbistů dostatečně odstřihly. Jako pozitivní bych uvedl ty tři lídry - Petr Fiala, jejich kandidát na premiéra, je vysokoškolský pedagog, vzdělaný a kultivovaný člověk, na kterém je poznat, že to je slušný člověk, což o něm mimochodem řekl i Babiš. Pekarová Adamová z TOP09 je zas mladší, což podle mě politika v ČR nutně potřebuje a Marián Jurečka z KDU je zkušenej drobnej agrárník. Co se programu týče, jsou pro stejnou výši daní, ale taky pro škrtání na provozních nákladech státu, aby to občan nepocítil - dostal stejné služby. Chtějí rozhýbat digitalizaci, udělat pořádek ve státních financích, věnovat se důchodové i školské reformě. Pro mě osobně je důležité i to, že mají kladný vztah k NATO a EU, protože k těmto organizacím, ať mají jakékoli chyby, není z hlediska bezpečnosti a prosperity pro ČR žádná alternativa.
Piráti a Starostové jsou druhou koalicí. Pokud bych je měl srovnat se Spolu, tak tady to táhnou Piráti spíše doleva. Začnu opět negativy, za poslední 4 roky Pirátů ve Sněmovně jsem bohužel jejich politiku příliš nezaznamenal, s digitalizací (jak slibovali) moc nepohli, jejich práce tak bohužel neni příliš vidět. Navíc se mi občas zdají až jako taková sekta, názory maj navíc často nedomyšlené, spíše střílejí od boku, nedokážu si je v těch rozhodujících funkcích představit. Navíc se nebudou bát občas zvýšit daně. A teď pozitiva, obecně by se dalo říct, že Starostové jsou tím tahounem preferencí momentálně, mají schopné a výřečné lídry, kdyby kandidovali sami, asi bych to hodil jim nebo TOP09. Podporují asi nejvíc (výjma Zelených) šetrné zacházení s přírodou, jsou to často mladí lidé a jsou tak kladněji nakloněni EU, euru, stejnopohlavním manželství. Vyzvihl bych ještě pirátku Olgu Richterovou, která dělá asi jejich nejlepší politiku, konkrétně ji zajímá sociální politika - aby fungovaly různé mezigenerační projekty, snaží se ulehčit samoživitelkám, pracujícím matkám atp.
SPD je strana Tomia Okamury. Silný lídr je super, ale v Česku mi to vždycky přijde, že to je strana o svévoli jednoho jediného člověka, který se obklopil lidmi, kteří mu akorát kývaj na všechno, co řekne. Za mne naprosto nevolitelná strana extrémní pravice, která si ovšem svoje fanoušky najde. Problém je, že zatímco jejich billboardy snesou všechno, reálně jde jejich program jen těžko naplňovat, protože to jsou vážně populistické bláboly. Navíc za poslední 4 roky tahle strana v Parlamentu neudělala vážně nic, dokonce jejich návrhy zákonů musí neustále posílat k opravě, protože nejsou správně napsané. Nechce migranty, EU, euro, homosexuály, inkluzi, pandemický zákon a ideálně by odešli i z NATO. Mají na kontě jediného usvědčeného českého teroristu, který dal klády na koleje, aby si lidi mysleli, že to byli migranti. To je bohužel důsledek Okamurovy politiky, straší a ti, kteří jsou prostější duchem, mu to žerou až nezdravě moc. Za mě tedy nedoporučuji.
KSČM jsou komunisté. Tady asi není moc co dodávat. Další extrémisté. Ti navíc od roku 89 vpodstatě jen sedí ve Sněmovně za naše peníze a nepodařilo se jim prosadit nikdy nic zásadního. Otázka jestli se letos vůbec dostanou, jejich voličská základna vymírá a mladí je takřka vůbec nevolí.
ČSSD je nejstarší česká strana. Byla to dlouhou dobu respektovaná levice, která se ovšem nakonec úplně zdiskreditovala v současné vládě. Akorát utrácí naspořené peníze bez toho, aby zjišťovali, kde na to budou brát. Jejich program je stejně tragický jako jejich personální obsazení. Uplácejí spolu s Babišem různé voličské skupiny, nějaké systémové změny ale moc neumí, všechno řeší tím, že na to dají víc peněz. Marně přemýšlím nad něčím rozumným, co prosadili za těch 8 let ve vládě, ale vůbec nic mne nenapadá.
Přísaha je asi poslední relevantní politickou silou. V průzkumech často překračuje 5% hranici, která je nutná pro zasednutí do Sněmovny. Stejně jako ANO je Babiš, SPD je Okamura, tak Přísaha je defacto jen Šlachta, bývalý policista, který nás přichází zachránit. Upřímně v debatách mě vůbec nepřesvědčil, že chápe, co znamená být politik. Obecně toho moc nenabízí, soustředí se hlavně na soudy, policii, státní zastupitelství atp., protože to je jeho prostředí. Stejně jako jeho spolustraníků, ti jsou často taky právě bývalí policisti. Hraje to na charismatického lídra, prázdný hesla a hodně mluví, ale nic moc obsahově neříká. Každopádně je to neznámá, vůbec nevím, co od něj a jeho lidí můžeme čekat.

SHRNUTÍ

Abych to shrnul. Nyní se hraje o to, zda budou vládnout dvě koalice (SPOLU + Piráti a Starostové) a nebo Babiš s extrémisty (komunisti a SPD) nebo odpadlíky - se Šlachtou z Přísahy či ČSSD. Politická mapa je v ČR dost rozdělená, máme skutečně hodně stran, poslední tři uvedené jsou však na hraně volitelnosti, možná se do Sněmovny ani nedostanou. Zatím to vypadá, že dvě koalice dostanou v součtu cca 45-50 % hlasů, tolik se předpokládá i u ostatních stran dohromady. Bude tedy těžké sestavit vládu, navíc do toho mluví i prezident, který má být sice nadstranický, ale veřejně prohlašuje, že bude volit svého přítele Babiše. Vláda složená ze dvou koalic bude určitě dost složitá, protože názorově jsou tam subjekty dost rozdílné, jde tam ovšem o to, že to primární o co jim jde je to stejné - dostat Babiše z premiérského křesla. Realitou je, že v Evropě se na nás dívají skrz prsty, že máme trestně stíhaného předsedu vlády, který zneužívá dotace EU, a navíc má vliv nejen politický, ale také finanční a mediální, což v demokracii v rukou jednoho člověka neni úplně košer. Doporučuju teda volit jednu z koalicí, tam jde pak o to, zda jste spíše doleva nebo doprava. Pokud doleva, pak bych to hodil Pirátům a Starostům, jsou to aktivní a pracovití mladí lidi. Já jsem spíše doprava, proto budu volit Spolu, přestože některé politiky z ODS a KDU úplně nemusim. Odpustil bych Babišovi ty jeho skandály, vliv atp., kdyby byl aspoň schopnej politik, jenže on je schopný nasekat naprosto gigantický dluh, udělat ostudu po Evropě a další čtyři roky nic pořádnýho neprosadit.

Autor: Radek Peka | úterý 28.9.2021 1:25 | karma článku: 8,68 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Radek Peka

Ententýky, dva špalíky. Komu to letos hodit v prezidentských volbách?

Ve svym okolí jsem známej, že hrotim politiku, takže když přijdou volby, zpravidla dostávám zprávy od lidí kolem, abych jim dal nějakej tahák, komu to hodit. A to i letos, takže píšu tenhle článek, abych mohl pak jen sdílet odkaz.

9.1.2023 v 0:50 | Karma: 20,27 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Proč bych jako měl jít letos k volbám?

Nechceš jít volit? Nevíš, koho volit? Nic Tvůj hlas nezmění? Politika jde úplně mimo tebe? Pak v tomto krátkém článku budu mluvit zejména k Tobě. Dej mi těch pár minut a čti, prosím, dál.

5.10.2021 v 14:50 | Karma: 14,33 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Angličtina ministryně financí Aleny Schillerové

Ministryně financí Alena Schillerová je pod tlakem pro svou údajnou jazykovou inkompetenci. Prý se nedomluví anglicky. Ona sama to označuje za "mediální hon", má pravdu? Nebo je reakce médií v tomto případně na místě?

14.5.2020 v 22:01 | Karma: 47,31 | Přečteno: 25129x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Koronavirus jako příležitost pro nás všechny

Máme tu Covid-19. Lidé šijí na rychlo roušky, vláda každý den přichází s dalšími opatřeními a média jsou tématem zahlcena. Neměli bychom však podle mého zapomenout i na příležitosti, kterých se nám za nastalé situace dostává.

16.3.2020 v 18:32 | Karma: 14,17 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Tři důvody, proč Češi v současnosti vykupují obchody

Koronavirus. Slovo, které nás obklopuje momentálně snad ze všech stran. Vláda i odborníci spíše uklidňují, Češi však vykupují v obchodech trvanlivé potraviny. Proč?

4.3.2020 v 22:46 | Karma: 21,08 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7266x
Student UK.
Cestovatel.
Evropan.

Seznam rubrik