Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč bych jako měl jít letos k volbám?

Nechceš jít volit? Nevíš, koho volit? Nic Tvůj hlas nezmění? Politika jde úplně mimo tebe? Pak v tomto krátkém článku budu mluvit zejména k Tobě. Dej mi těch pár minut a čti, prosím, dál.

Důvodů, proč Ty a spousta dalších lidí nechodí k volbám je mnoho, zkusím rozvést ty nejčastější a pokusím se Tě přesvědčit, aby tomu bylo tento pátek a sobotu u tebe jinak než obvykle. Zkus tomu být pro jednou otevřený a dej mi šanci.
Máš pocit, že jde politika mimo tebe. Dovol abych Ti v tomhle oponoval. Politika se týká nás všech, ať už se o ni zajímáš, nebo ne. Politika měla, má a bude mít na Tvůj život dopad, nevyhneš se jí. Podívej, jak ovlivňovala Tvůj život během pandemie, tam to bylo dobře vidět. Zkrátka někdo měl tu moc, aby ti nařídil, jestli půjdeš zítra do zaměstnání, jestli si můžeš zajít do kina, jestli budeš po deváté hodině doma nebo zda si zajdeš do restaurace. Přesně takhle, ovšem ne tak viditelně, lajnuje Tvůj život politika i mimo pandemii. Politika ovlivňuje jaké budeš platit danit, jak bude s Tebou vydělanými penězi dále nakládáno, jaké budeš mít k dispozici zdravotnictví, jaký a zda vůbec budeš pobírat důchod.
Je úplně jedno, jestli se zajímáš o florbal nebo o módu. Je dokonce jedno, jestli si muž či žena, z města nebo vesnice. Politika ovlivňuje opravdu všechny a všechno. Chceš, aby na ten florbal dával stát víc? Aby v módě stát bojoval proti používání pravých kožešin? Chceš jako muž jít na vojnu? Chceš jako žena, aby si měla za práci stejně zaplaceno jako muž? Vadí ti něco na tvém městě? Myslíš, že měl stát dávat víc peněz na venkov, ze kterého pocházíš? Tím Ti jen chci možná trochu neobratně dokázat, že politika nejde mimo Tebe nikdy. Jde jen o to, jestli se dobrovolně vzdáš práva o ni rozhodnout, nebo to tentokrát uděláš jinak než je u Tebe zvykem.
Máš pocit, že Tvůj hlas nic nezmění? Úplně upřímně Ti řeknu, že loni se rozhodlo přes 62 % lidí, že volit nepůjdou. 62 %, to je více než 6 z 10 lidí. Dovedeš si představit, jak by zamíchalo volbami, kdyby i jen polovina těchto lidí se přece jen rozhodla, a k těm volbám šla? Totálně by to zamíchalo karty a hlas těch, kteří normálně k volbám nechodí, by zmuchlal všechny dosavadní průzkumy, protože s Vámi u voleb nikdo nepočítá. Dovol mi ještě jednu poznámku, chováš se takhle i v životě? Děláš jen to, co něco změní, nebo prostě děláš to, co považuješ za správné? Výhra pro Tebe přece nemusí být jen to, že se něco reálně změní, ale i fakt, že si měl názor a ten si řekl. V historii byly miliony a miliony lidí, kteří doslova umírali, aby ten názor projevit mohli, tak tam jdi třeba jen z úcty k nim. Naplň to, co oni udělat nemohli. Žijeme v demokracii, ta doslova předpokládá, že lidé budou vládnout. Lidé jsme ale my všichni, ne 38 % z nás, kteří se uráčí dojít k volbám.
Dobře, možná na tohle nejsi a zbytečně to dramatizuju, tak se Tě pokusím namotivovat jinak. Od tohohle státu si toho dostal mnoho, jasně, můžeš na něj mít tisíce připomínek, ale do nějaké školy si předpokládám zadarmo chodil/a. To není samozřejmost. Když Tě bolí kotník, asi taky uvítáš, když tu stát je se svou sítí nemocnic, kde se o Tebe postarají. Nemyslíš si, že by bylo fér, aby si to teď oplatil jen v tomto nejmenším? Jak by ti řekli tvoji rodiče či prarodiče, neubude Tě! Je to pár minut. Dojdeš do místnosti, ukážeš občanku nebo pas, jen si to poznamenají, skočí za plentu dát do obálky papír, a pak hodíš do urny. To je otázka dvou minut, tak nedělej Zagorku.
No, snad nad tím budeš aspoň uvažovat. Jen pro Tvoji informaci, momentálně máme největší dluh v historii. Proč by Tě to mělo zajímat? Protože jedním z těch, kteří ho budou platit, budeš ve výsledku Ty. Někdo si zkrátka na Tebe i na mě půjčil. Nechceš svým hlasem třeba dát najevo, že víc už ze své výplaty dávat nechceš?
Hodně od nevoličů, ale taky slýchám, že nevědí koho volit, případně to, že se v minulosti zklamali a beztak tam všichni kradou. Věř tomu nebo ne, ale i do politiky chodí slušní lidi, možná nejsou na první dobrou hnedka vidět, ale jsou tam. Prostě jen sleduj, kdo nejmíň řve a kope kolem sebe, kdo mluví klidně a rozvážně, kdo neříká, že vše je hrozně jednoduché, a že ti snese modré z nebe.
Před pár dny jsem pro lidi kolem mě, kteří si nejsou jistí, koho volit, psal tenhle krátký článek. Kde jsem se snažil vysvětlit, podle čeho si vybírám já. Je úplně jedno, jestli se semnou shodneš nebo ne, hlavně tam tentokrát jdi. Radši vol a pouč se z chyb, než abys tam vůbec nešel. Kromě toho, existují různé volební kalkulačky (třeba tahle), které fungují jako jednoduchý kvíz. Z toho Ti vyjde, kdo prosazuje to, co si myslíš. Zkus to, prosím, ještě jednou zvážit, udělej to pro své okolí, pro tenhle stát a pro sebe samotného! Tenhle týden jsou navíc volby vůbec nejdůležitější, volí se o tom, kdo u nás bude vládnout další 4 roky! Každý z nás má hlas, jmenuje se to tak proto, aby byl naHLAS. Tak jdi a nech se v pátek (14:00 - 22:00) nebo v sobotu (8:00 - 14:00) slyšet!

Autor: Radek Peka | úterý 5.10.2021 14:50 | karma článku: 14,33 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Radek Peka

Ententýky, dva špalíky. Komu to letos hodit v prezidentských volbách?

Ve svym okolí jsem známej, že hrotim politiku, takže když přijdou volby, zpravidla dostávám zprávy od lidí kolem, abych jim dal nějakej tahák, komu to hodit. A to i letos, takže píšu tenhle článek, abych mohl pak jen sdílet odkaz.

9.1.2023 v 0:50 | Karma: 20,27 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Koho volit ve volbách 2021

Dostávám celkem dost dotazů od lidí, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale chtějí volit, komu by to měli hodit. Pokusím se stručně o každé straně napsat, co prosazuje, jaké jsou její klady a zápory.

28.9.2021 v 1:25 | Karma: 8,68 | Přečteno: 244x | Politika

Radek Peka

Angličtina ministryně financí Aleny Schillerové

Ministryně financí Alena Schillerová je pod tlakem pro svou údajnou jazykovou inkompetenci. Prý se nedomluví anglicky. Ona sama to označuje za "mediální hon", má pravdu? Nebo je reakce médií v tomto případně na místě?

14.5.2020 v 22:01 | Karma: 47,31 | Přečteno: 25129x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Koronavirus jako příležitost pro nás všechny

Máme tu Covid-19. Lidé šijí na rychlo roušky, vláda každý den přichází s dalšími opatřeními a média jsou tématem zahlcena. Neměli bychom však podle mého zapomenout i na příležitosti, kterých se nám za nastalé situace dostává.

16.3.2020 v 18:32 | Karma: 14,17 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Radek Peka

Tři důvody, proč Češi v současnosti vykupují obchody

Koronavirus. Slovo, které nás obklopuje momentálně snad ze všech stran. Vláda i odborníci spíše uklidňují, Češi však vykupují v obchodech trvanlivé potraviny. Proč?

4.3.2020 v 22:46 | Karma: 21,08 | Přečteno: 1071x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Situace na frontě se zhoršuje, oznámil velitel ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

Praktický i pro zábavu. Americká firma nabízí robopsa s plamenometem

27. dubna 2024  17:04

Americká firma Throwflame poprvé zveřejnila cenovku za svého robotického psa, který má na sobě...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7266x
Student UK.
Cestovatel.
Evropan.

Seznam rubrik