Co vede Václava Klause mladšího a Kláru Samkovou k manipulaci lidí?

18. 02. 2017 13:49:16
Už před časem jsem psal o tom, kterak uznávaná advokátka Klára Samková pracuje s pravdou. Konkrétně se jednalo o údajný citát Jana Wericha, který nikdy nezazněl. Podobného jednání se dopustil tento týden i Václav Klaus mladší.

Než začnu cokoliv psát, dovolte mi, abych jim vyjádřil jakousi elementární pokoru, neboť oba jsou špičky ve svých oborech a já jsem zatím pouze vysokoškolský student, takže je určitě nasnadě pochybovat o mé morální kompetenci vůbec se k nim vyjadřovat. Neberte prosím tento text jako jakékoli hodnocení, spíše jako kritickou argumentaci podloženou fakty se závěrečným zamyšlením, které je vlastně i samotným nadpisem tohoto článku.

Zároveň bych chtěl dodat, že právě onen název, ač se může zdát jako hodnotící, je otázka, která neřeší, zda paní Samková a pan Klaus mladší manipulují. O tom totiž není třeba diskutovat, tak to zkrátka fakticky je. Nás bude spíše zajímat, proč tomu tak je.

S paní Samkovou jsem si před nějakou dobou psal a de facto mi naznačila, že islám je zlo, které stojí za to očerňovat i pomocí lži, případně alternativní pravdy. V konkrétním případě Werichova citátu advokátka reagovala tak, že je těžké ověřit, zda se jedná o pravdivý výrok. Až tak těžké to není, protože autorem obrázku je, jak už mnozí vědí, falešný profil mluvčího republiky Jiřího Ovčáčka, který na Facebooku recesisticky glosuje aktuální témata kolem hlavy státu.

Syn bývalého prezidenta Klause před pár dny na svůj profil umístil fotografii (jistě ji dohledáte i jinde na internetu), kde sedí jakési ženy v tradičních islámských oděvech na zemi, naopak muži na fotce sedí pohodlně na židlích.

U fotografie se píše následující: "Obrázek je někdy víc než tisíc slov. Tuto fotku uveřejnil největší český šachový server (http://www.nss.cz/uz-zitra) k zahájenému Mistrovství světa žen v šachu. Teherán. Jde o spořádanou zemi, nedochází zde k nekontrolovanému pouličnímu násilí. Jsou asi nedaleko od vyvinutí jaderné zbraně. Přesto ta představa, že žena je tvor něco jako pes - necloumají s Vámi emoce?"

Příspěvek vyvolal neutuchající diskuzi v komentářích, lidé ho sdíleli již více než tisíckrát a dosah této fotky bude - i vzhledem k četnosti Klasových fanoušků - v řádech desetitisíců zobrazení. Lidé často, jak už je dnes poměrně běžné, nadávají na proradný islám, který nutí ženy sedět na zemi. Některé hlasy pod příspěvkem však upozorňovaly na to, že se jedná o zjevnou manipulaci a to z několika důvodů, možná taky proto měl potřebu pan Klaus popisek k fotografii celkem čtyřikrát upravit.

Fotografie je oříznutá a to celkem z pikantního důvodu. Na levé straně totiž sedí na židli, kde na snímku v Klausově verzi sedí jen muži, žena. Tu ovšem někdo z fotografie 'odříznul'. Vyvstává tedy otázka, proč ostatní ženy sedí na zemi. To nevíme a můžeme leda hádat. Někteří tvrdí, že sedí na zemi, protože na ně nezbyla volná židle stejně jako na muže, kteří za nimi stojí, ony se ovšem raději posadily. Na internetu je toho k této fotce mnoho, určitě se objeví i jiná vysvětlení.

Pro nás je však podstatná ta žena, která sedí na židli, dementuje totiž celou teorii o tom, že dotyčné sedí na zemi, protože jsou to ženy. Navíc jak uvádí server Romea.cz, jenž vydal o zmíněné fotce poměrně propracovaný článek, tak i samotným Íráncům se žena na koberci nelíbí a považují to za ostudné a pro ženy nepatřičné.

Jenže tady mi opět něco nehraje. Václav Klaus mladší je přeci inteligentní a určitě kriticky myslící člověk. Splést se může každý, to mu nelze vyčítat. Postavil se však k tomu jako tehdy Klára Samková. Příspěvek nechává dál kolovat internetem, takže jsme svědky dalších a dalších rozlícených diskutujících, kteří vlastně často nevědí, že je za fotografií trochu jiný příběh. To už na můj vkus trochu smrdí úmyslným uváděním lidí v omyl.

A nyní se posuňme k onomu jakémusi závěrečnému zamyšlení. Podle mně, je tohle přesně to nebezpečí dnešní informační doby. Vytváří se paralelní realita, paralelní pravda. Je to ovšem opravdu otázka našich časů? Zavzpomínal jsem na jistou středoškolskou hodinu literatury, kdy jsme probírali spor o rukopisy (Královéhradecký a Zelenohorský), které měly dokládat vyspělost a dlouhou historii češtiny. Jednalo se o falzifikáty, jenže někteří si to odmítali připustit a ti, jenž o pravosti děl byť jen polemizovali, byli označeni za špatné Čechy.

Něco podobného si vyslechl i obrozenec Josef Dobrovský a poté také první československý prezident Tomáš Masaryk. Ostatně, co bychom to byli za národ, kdybych stáli na lži? TGM zkrátka řekl ne a moderní technologie mu nakonec daly za pravdu. Podobný 'nepopulární' nicméně pravdivý názor měl i během hilsneriády. Celkově protižidovské nálady ve 20. století a protiislámské názory dnes mají občas podobný charakter.

Proč je třeba upravovat realitu, pokud považujeme své názory jako realitě odpovídající? Pokud je tedy islám takové zlo, tak najděme fakta s pravdivým základem a těmi šermujme před svými názorovými soky. Jen pak zůstane tato společnost zdravá, nebudeme se totiž snažit o znásilnění reality pro ukojení našich názorových požadavků, nýbrž budeme mírnit nebo radikalizovat své názory, aby odpovídaly realitě.

Jenže já jsem přesvědčen, že Klára Samková a Václav Klaus mladší tohle vědí. Pak tedy vyvstává ona otázka, proč mají tito lidé zapotřebí šířit takové manipulace mezi lidi? Jsou přeci dost inteligentní na to (a společnost by to mimo jiné od takových elit měla přímo požadovat), aby předložili pravdivé argumenty a pomáhali ostatním zorientovat se. Proč to tak není? Sám nevím. Vyskládáme-li si věci na stůl tak, jak jsem se o to nyní snažil já, pak tam zkrátka něco nesedí.

Každopádně je ale vidět, že v dnešní době musíme být při čerpání informací obezřetní. To není otázka názoru, na tom teď nesejde, jde o to, jestli chceme fair play. Pokud supermarket zboží prodává za oku lahodící ceny a následně vám u pokladny namarkuje úplně jinou (mnohdy vyšší) částku asi také nebudete rádi. Jenže v tomto případě se najdou i takoví, kteří o jiné částce na pokladně vědí a i přes výpis na paragonu vás budou přesvědčovat, že zboží stálo onu první částku, protože sami chtějí, aby to tak bylo.

Autor: Radek Peka | sobota 18.2.2017 13:49 | karma článku: 25.57 | přečteno: 1988x

Další články blogera

Radek Peka

Ententýky, dva špalíky. Komu to letos hodit v prezidentských volbách?

Ve svym okolí jsem známej, že hrotim politiku, takže když přijdou volby, zpravidla dostávám zprávy od lidí kolem, abych jim dal nějakej tahák, komu to hodit. A to i letos, takže píšu tenhle článek, abych mohl pak jen sdílet odkaz.

9.1.2023 v 0:50 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 612 | Diskuse

Radek Peka

Proč bych jako měl jít letos k volbám?

Nechceš jít volit? Nevíš, koho volit? Nic Tvůj hlas nezmění? Politika jde úplně mimo tebe? Pak v tomto krátkém článku budu mluvit zejména k Tobě. Dej mi těch pár minut a čti, prosím, dál.

5.10.2021 v 14:50 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 553 | Diskuse

Radek Peka

Koho volit ve volbách 2021

Dostávám celkem dost dotazů od lidí, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale chtějí volit, komu by to měli hodit. Pokusím se stručně o každé straně napsat, co prosazuje, jaké jsou její klady a zápory.

28.9.2021 v 1:25 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 244 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 458 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3877

Student UK.
Cestovatel.
Evropan.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...