3 důvody, proč Češi na rozdíl od zbytku Evropy nemají rádi EU

27. 09. 2017 19:27:21
Říct v Česku v předvolební debatě, že má EU budoucnost, to chce odvahu. Říct v Polsku v předvolební debatě, že EU budoucnost nemá, to chce odvahu. Čím to?

Polsko je přece také ve střední Evropě, také odmítá migranty, taky neplatí eurem a dokonce se dohaduje současná polská vláda s Bruselem o tom, jak by mělo vypadat tamní soudnictví. Přesto se těší EU v Polsku oblibě. Přestože Poláci ve velkém opouštějí svou rodnou zem a stěhují se do států po celém světě, přesto jsou ti, co zůstali doma, pro Evropskou unii. Jak je to možné?

A nemusíme jen nutně na sever, ale i na východ. Proč na Slovensku podporuje EU 3/4 obyvatel? Proč nevidí to, co Češi zdůrazňují, a klidně vstoupí do eurozóny? Copak se jim líbí ten (u nás nechvalně známý) diktát z Bruselu? Tak na to se zkusím zaměřit v těchto bodech, proč mají Češi tak výrazně jiný názor na osmadvacítku, když jsme desetiletí žili se Slováky v jednom státě.

1. Zcestovalost

Už Jan Ámos Komenský se domníval, že vzdělávání nemůže být kompletní, pokud není zakončeno cestováním. Dá to člověku přehled, na vlastní kůži si zkusí, jaké je to vyjít ze svého zajetého stereotypu, bezpečí komfortní zóny. Nemusí se ani jednat o přesun do zahraničí, ale ono takové stěhování z Valašského Meziříčí do centra Prahy je také šok, přesto začít studovat v Londýně, kde nikoho neznáte, nikdo nemluví vaším jazykem a vy jste odkázáni jen sami na sebe, vám dodá na větší samostatnosti a odpovědnosti.

Jenže Češi v poměru s Poláky a Slováky tolik necestují, nestudují tolik v zahraničí, nestěhují se za prací. V Londýně žilo v roce 2011 skoro třináct tisíc Slováků, jen 9 tisíc Čechů. Pokud bychom ještě vzali v potaz poloviční populaci Slovenska, dopadli bychom ještě hůř. Poláků je zhruba čtyřikrát více než Čechu, v Londýně jich žije skoro osmnáctkrát víc než nás. Proč se nám nechce cestovat stejně jako třeba Francouzům? Napadá mě, jestli to není tím, že ti se raději stěhují do Paříže a my do Prahy, protože mají a máme pocit, že při takové návštěvnosti těchto měst ten svět vlastně přijede za námi a my se nemusíme hnout z baráku.

2. Jazyk

Češi mají dabing na světové úrovni. Otázka je, zda neprovádí našim jazykovým dovednostem spíše medvědí službu. Kdo vlastně ví, jak zní pravý hlas Angeliny Jolie, nebo Johnnyho Deppa? Nevím, ale vsaďte se, že vás zase namíchne, když u nich na nějaký film vyberou jiného dabéra. Zvyk je železná košile a tak není divu, že pro nás zkrátka studuje Harry Potter v Bradavicích, nikoliv jako u zbytku světa v Hogwarts.

Ano, dabing určitě nemáme jen my a rozhodně je to jen špička ledovce, ale je to další drobný kamínek v botě každého Čecha, který znesnadňuje rozlišování evropského a českého. A to klidně i nevědomky a neúčelně.

Švédi umějí anglicky, protože švédština je taky germánský jazyk, státy slovanských jazyků to mají náročnější. Proč je ale teda Polsko zase podle výzkumů v průměru o úroveň znalosti angličtiny výš? U nás se stydíme mluvit, nemáme na jazyky talent a máme blbý angličtinářky, který si na nás akorát zasedávaj. Jak se pak ale máme domluvit za hranicemi? Snad si skutečně nemyslíme, že za tou Šumavou už nic není. Mimochodem teď mě tak napadá otřesná ruština (slovanský jazyk) našich rodičů a prarodičů.

3. Skepticismus

Co si budeme vykládat, když mi někdo na ulici nabídne šálek dobré kávy, tak nejdůležitější bude, zda se to platí, nebo ne. Češi jsou obecně nedůvěřiví, k cizímu i k sobě navzájem. Nejsme zrovna dvakrát pobožní, (ofiko) komunisti si na nás nepřijdou, (ofiko) náckové už vůbec ne. Jenže ono to vypadá, že v něco věřit potřebujeme, protože kdybychom si nevěřili vůbec, tak bychom jen těžko například vyjížděli s ostatními na silnici, volali televizním kartářkám a kupovali hrnce na předváděcích akcích.

Tady se neříká, že křesťanství dává stamiliónům lidem naději v podobě víry, tady se mluví o lidech, kteří po celou historii umírali kvůli náboženství. Oboje je pravda, ale říkáme jen jedno z toho. EU je taky jen taková zlá entita, která nic pozitivního nemá. Teda jako má, ale to je spíš taková informace pod čarou. Chválit je nemůžeme přece, ještě by zpychli.

Řekl bych, že jsem na to možná přišel. Ono možná ani tolik nejde o absenci náboženské víry, ale především o víru v nás samotné. Poláci milují Polsko bezpodmínečně. My k tomu potřebujeme hokej a zlotřilou organizaci proti které se jako Češi vymezíme. Nejenže nevěříme, že nám nikdo neukradne ztracenou peněženku, ale především si nejsme jisti v tom, co bychom po nálezu cizího balíku peněz dělali my.

Autor: Radek Peka | středa 27.9.2017 19:27 | karma článku: 41.95 | přečteno: 15015x

Další články blogera

Radek Peka

Ententýky, dva špalíky. Komu to letos hodit v prezidentských volbách?

Ve svym okolí jsem známej, že hrotim politiku, takže když přijdou volby, zpravidla dostávám zprávy od lidí kolem, abych jim dal nějakej tahák, komu to hodit. A to i letos, takže píšu tenhle článek, abych mohl pak jen sdílet odkaz.

9.1.2023 v 0:50 | Karma článku: 20.27 | Přečteno: 612 | Diskuse

Radek Peka

Proč bych jako měl jít letos k volbám?

Nechceš jít volit? Nevíš, koho volit? Nic Tvůj hlas nezmění? Politika jde úplně mimo tebe? Pak v tomto krátkém článku budu mluvit zejména k Tobě. Dej mi těch pár minut a čti, prosím, dál.

5.10.2021 v 14:50 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 553 | Diskuse

Radek Peka

Koho volit ve volbách 2021

Dostávám celkem dost dotazů od lidí, kteří se o politiku tolik nezajímají, ale chtějí volit, komu by to měli hodit. Pokusím se stručně o každé straně napsat, co prosazuje, jaké jsou její klady a zápory.

28.9.2021 v 1:25 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 244 |

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 479 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3877

Student UK.
Cestovatel.
Evropan.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...